Všechny články

Život každého z miliardy Číňanů má za několik let shrnout jediné číslo. Vláda chystá systém bodující politické smýšlení, finanční kázeň nebo péči o rodiče. Nízký „kredit“ má vést k pestré škále sankcí, od výpovědi z práce až po zákaz cestování. Systém už testují některé provincie či internetová seznamka.

Po ekonomické krizi z roku 2008 se znatelně zvýšil počet Evropanů a Američanů, kteří začali žit v Číně. Důvod byl prostý – pracovní uplatnění. Ve své domovině nesehnali práci žádnou, nebo pouze takovou, která neodpovídala jejich kvalifikaci a představě o výši platu. Naopak čínské firmy sháněly schopné lidi, kteří uměli anglicky – učitele, administrativní pracovníky, manažery. Lákavé nabídce neodolala ani řada Čechů. Není se co divit, při nižších životních nákladech si /…

Čínská vláda ohlásila, že v loňském roce potrestala za korupci téměř 300 tisíc úředníků a funkcionářů. Vymýtit korupci je jedním z hlavních cílů prezidenta Si Ťin-pching a tresty se nevyhýbají ani vysokým komunistickým funkcionářům. Podle analytiků ale můžou být procesy i nástrojem pro odstranění nepohodlných lidí.

Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.